image_intro_alt

Przywrócenie obowiązkowego poboru do wojska. „W tej chwili nie zauważamy takiej potrzeby”

Dyskusja po poborze do wojska zawsze jest potrzebna, ale w tej chwili nie zauważamy takiej potrzeby, aby go przywrócić. Nie widzimy takiej potrzeby.

Zagrożenia wokół nas są duże, świat staje na krawędzi. Zawsze jesteśmy po wojnie lub przed jakąś wojną, pytanie, kiedy ona nastąpi. Mam nadzieję, że w naszym przypadku wojny nie będzie, ale jeżeli już ona nastąpi to będziemy do niej znacznie lepiej przygotowani niż jesteśmy w tej chwili.

Bardzo ważne jest budowanie własnych zdolności, taką podstawową zdolnością są siły zbrojne i żołnierze. A więc nie tylko transformacja techniczna, ale też zwiększenie naszych zasobów.

Na ten rok założenia przewidujemy zwiększenie liczby żołnierzy o 20 tysięcy, pragniemy, aby co roku będzie ich przybywało. Zainteresowanie służbą wojskową jest bardzo duże, co wynika min. ze stabilności zatrudnienia, z niemałego wynagrodzenia oraz z ducha patriotycznego.

Stanisław Wziątek, wiceminister obrony narodowej
Radio Koszalin, 15 kwietnia 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!